Materialen

De artikelen van Samassieraden worden gemaakt van acryl, berken of gerookt eiken. De haakjes en stekertjes van onze oorbellen zijn van roestvrij staal.

Houten- en acrylsieraden

Al onze sieraden van hout en acryl worden vervaardigd in het Samassieraden atelier in het Finse Joensuu. De houten sieraden zijn van Fins berken- of gerookt eikenhout. 

Houten sieraden dienen beschermd te worden van vocht en chemicaliën. Je reinigt houten sieraden het best met een droge doek.

Sieraden van acryl bewaar je best apart van je andere sieraden. Zo raken ze niet beschadigd. Acryl is wel vochtbestendig en kan worden schoongemaakt met een vochtige doek.

 

Roestvrij staal

Rvs sieraden zijn duurzaam en in het beste geval heb je er jarenlang plezier van. Ze zijn gemakkelijk schoon te houden en raken niet gauw beschadigd.  Door hun interessante eigenschappen, zijn rvs sieraden bij uitstek geschikt voor dagelijks gebruik. RVS sieraden zijn door hun gebruiksgemak ook een ideaal geschenk als je iets wil geven, dat lang meegaat.

Al onze sieraden zijn gedeeltelijk gemaakt van roestvrij staal (stainless steel). In praktijk betekent dat, dat alle kettinkjes, haakjes en stekertjes die wij gebruiken, gemaakt zijn van rvs. 

   

Nikkel

De laatste jaren wordt er veel geschreven over het gebruik van nikkel in sieraden. Veel mensen reageren allergisch op nikkel en blootstelling aan grote hoeveelheden doet het risico op allergieën toenemen. De hoeveelheid nikkel die mag verwerkt worden in sieraden en persoonlijke voorwerpen die in contact komen met de huid, is in de EU vastgelegd in de zgn. Nikkelrichtlijn, die sinds het begin van de jaren 2000 van kracht is.

De nikkelrichtlijn is niet alleen van toepassing op sieraden, maar ook op alledaagse gebruiksvoorwerpen, zoals ritssluitingen, knopen, drukknopen, nietjes, krammen, gespen, horlogebandjes, brilmonturen en haarspelden.

Een Deens onderzoek heeft aangetoond, dat ongeveer een vijfde van alle metalen mobiele telefoons meer nikkel vrijgeven, dan toegelaten volgens de gezondheidsrichtlijnen. Je treft kleine hoeveelheden nikkel dus niet alleen in sieraden aan.

De nikkelrichtlijn geeft o.a. de volgende beperking: Nikkel en de verbindingen daarvan mogen niet in de handel worden gebracht noch worden gebruikt in artikelen bestemd om in direct en langdurig contact met de huid te komen, zoals dbijvoorbeeld * in oorbellen, halskettingen, armbanden, enkelbanden en ringen, indien de hoeveelheid nikkel die vrijkomt uit delen van deze artikelen die in direct en langdurig contact met de huid komen, groter is dan 0,5 microgram/cm²/week. * in hiervoor genoemde artikelen, wanneer deze een niet-nikkelen coating hebben, tenzij deze coating voldoende is om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid nikkel die vrijkomt uit de delen van dergelijke artikelen welke in direct en langdurig contact met de huid komen, niet groter is dan 0,5 microgram/cm²/week gedurende een periode van ten minste twee jaar van normaal gebruik van het artikel.

Roestvrij staal in al zijn vormen bevat steeds een zekere hoeveelheid nikkel, maar door zijn gelegeerde vorm wordt het door het gros van de mensen verdragen wanneer het in sieraden verwerkt wordt. Als je erg gevoelig bent voor nikkel, kan het toch een allergische reactie veroorzaken.

 

Verleng de levensduur van je sieraden

Je kunt de levensduur van je sieraden verlengen door er goed zorg voor te dragen. Een goede vuistregel is deze zegswijze: „doe je sieraden als laatste om en als eerste uit.” Hoewel sieraden gemaakt zijn om gebruikt te worden, is het hun taak om degene die ze draagt te laten stralen, niet om snel vervangen te worden. We geven je graag enkele tips om langer van je sieraden te kunnen genieten:
  • Doe je sieraden af voordat je gaat zwemmen, douchen of een sauna bezoekt. Vocht, warmte, chloorwater en een zwetende huid zijn vooral voor houten sieraden funest.
  • Stel sieraden niet bloot aan chemicaliën, zoals parfums en haarverzorgingsproducten. *doe je sieraden ook af voor het sporten. Net zoals in de sauna, scheidt je huid tijdens het sporten zweet en afvalstoffen uit, die schadelijk zijn voor je sieraden.
  • Bewaar je sieraden op een geschikte plek. Bewaar je sieraden op zo’n manier, dat ze niet tegen elkaar kunnen schuren en niet in de knoop raken. Vaak blijven sieraden liggen op de rand van de wastafel of op het spiegelplankje van de badkamer, waar ze in contact komen met vocht.
Vocht dat achterblijft op oorbellen of vuil dat tussen een ring en je huid terechtkomt, veroorzaken vaak irritatie van de huid. Het vuil dat via een sieraad de huid irriteert kan jeuk en roodheid veroorzaken. Daarom is het belangrijk om regelmatig te controleren of je sieraden helemaal schoon zijn. Kort samengevat beleef je langer plezier van je sieraad, wanneer je aandacht schenkt aan hoe je het opbergt en het beschermt tegen vocht, warmte, en chemicaliën.